Πώς να κάνετε έναν έλεγχο υγείας στο σπίτι για τις γάτες σας


είναι κύριοι για να κρύβουν τα σημάδια του προβλήματος της υγείας ή του πόνου. Μέχρι τη στιγμή που δείχνουν συμπτώματα, είναι συνήθως πραγματικά άρρωστοι. Μαθαίνοντας τι είναι φυσιολογικό για τη γάτα σας και παρακολουθείτε ακόμη και λεπτές αλλαγές, μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια προβλήματα νωρίς και να πάρετε τη γάτα σας που βλέπει ο κτηνίατρός σας πριν γίνουν σοβαροί.

Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας, ακόμα και λεπτές αλλαγές από την κανονική συμπεριφορά τους και τη ρουτίνα τους μπορεί να προκαλούν ανησυχία. Οι αλλαγές στην όρεξη, οι συνήθειες κατανάλωσης ποτών, η ρουτίνα του κουτιού απορριμμάτων, η περιποίηση και ακόμη και ο ήχος της φωνής της γάτας σας μπορούν να είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Εκτός από την παρακολούθηση για λεπτές αλλαγές, ένας από τους καλύτερους τρόπους παρακολούθησης της υγείας της γάτας σας στο σπίτι είναι να κάνετε περιοδικούς ελέγχους υγείας στη γάτα σας. Αυτοί οι μηνιαίες επιταγές δεν αποτελούν υπο -υποψήφιο για την τακτική κτηνιατρική φροντίδα. Όλες οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον ετήσιες εξετάσεις από έναν κτηνίατρο. Οι γάτες ηλικίας άνω των επτά ετών πρέπει να λαμβάνουν δύο ετήσιες εξετάσεις.

Κατά την εκτέλεση ενός μηνιαίου ελέγχου υγείας για τη γάτα σας, θα θελήσετε να δείτε τα εξής:

Βάρος

Το βάρος της γάτας σας μπορεί να είναι ένα καλό σημάδι της υγείας της – αλλά μόνο αν το παρακολουθείτε. Η σταδιακή απώλεια βάρους ή κέρδος μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί στις γάτες. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε μια οικονομική ψηφιακή κλίμακα που δημιουργήθηκε για τα μωρά. Αυτές οι κλίμακες μετρούν λίβρες και ουγγιές με ακρίβεια. Εναλλακτικά, ζυγίστε τον εαυτό σας σε μια κανονική κλίμακα ντους, από ό, τι ζυγίζετε τον εαυτό σας κρατώντας τη γάτα σας. Η διαφορά είναι το βάρος της γάτας σας. Αν και δεν είναι τόσο ακριβής όσο μια κλίμακα μωρών, αυτό θα σας επιτρέψει ακόμα να παρατηρήσετε κάποιες διακυμάνσεις.

Δέρμα και παλτό

Το παλτό της γάτας σας πρέπει να είναι γεμάτο και λαμπερό. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι ξηρό και νιφάδες.

Μύτη

Η μύτη της γάτας σας πρέπει να είναι υγρή και καθαρή, όχι ξηρή και σκασμένη. Δεν πρέπει να υπάρχει εκφόρτιση ή αιμορραγία.

Αυτιά

Τα αυτιά πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Μια μικρή ποσότητα κεριού αυτιών είναι φυσιολογική και μπορεί να καθαριστεί απαλά με βύθιση σε βαμβακερή σφαίρα σε ένα ζεστό νερό και διάλυμα ξιδιού. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε απόρριψη ή οσμή από το κανάλι του αυτιού, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μόλυνσης. Μια καφέ-εδάφους όπως καφέ ή κόκκινη εκκένωση από το αυτί μπορεί να είναι ένα σημάδι ακάρεων αυτιών.

Μάτια

Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά και φωτεινά, χωρίς εκκένωση. Το τρίτο καπάκι των ματιών της γάτας σας μπορεί συχνά να έρθει εν μέρει στο μάτι όταν είναι υπνηλία, αλλά δεν πρέπει να είναι ορατό όλη την ώρα. Οι μαθητές πρέπει να έχουν ίσο μέγεθος και να αντιδρούν στις αλλαγές στο φως.

Στόμα

Εάν η γάτα σας θα σας αφήσει, ανοίξτε απαλά το στόμα του για να ελέγξετε τα δόντια και τα ούλα του. Εάν τα ούλα του είναι κόκκινα, ή υπάρχει μια ισχυρή οσμή που προέρχεται από το στόμα του, η γάτα σας έχει οδοντιατρική ασθένεια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν κτηνίατρο. Άλλα σημάδια μιας πολύ πιο προηγμένης οδοντικής νόσου περιλαμβάνουν δυσκολία στο φαγητό, υπερβολικό σάλιο και παίζοντας στο στόμα.

Νύχι

Η γάτα σας θα πρέπει να έχει τα νύχια του να κόβεται συχνά από καιρό σε καιρό. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ελέγξετε για τυχόν νύχι ή τραυματισμούς στα δάχτυλα των ποδιών. Τα νύχια που είναι πάρα πολύ καιρό μπορούν να πιαστούν σε χαλιά ή ταπετσαρία και να σπάσουν. Εάν έχετε πρόβλημα να κόψετε τα νύχια της γάτας σας, να πάρετε κάποιον για να σας βοηθήσει ή να πάρετε τη γάτα σας στην κτηνιατρική κλινική για μια επένδυση νυχιών.

Αναπνοή

Η αναπνοή σας πρέπει να είναι ομαλή και αβίαστη. Ο κανονικός αναπνευστικός ρυθμός της γάτας είναι μεταξύ 20 και 30 αναπνοών ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείτε να μετρήσετε αυτό με το χρονοδιάγραμμα της αναπνοής της γάτας σας για 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάζοντας κατά τέσσερα. Το συριγμό και ο βήχας είναι δείκτες δυνητικά σοβαρών προβλημάτων. Η ταχεία, εργαζόμενη ή ανοικτή αναπνοή μπορεί να είναι θανατηφόρα και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ενυδάτωση

Τραβήξτε απαλά το δέρμα μεταξύ των λεπίδων μεταφοράς σε μια μικρή σκηνή. Το δέρμα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική θέση σχεδόν αμέσως. Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε για ενυδάτωση είναι να βεβαιωθείτε ότι τα ούλα είναι υγρά στην αφή.

Κινητικότητα

Η γάτα σας φαίνεται ανήσυχη ή άκαμπτη όταν περπατάτε; Μπορεί να ελέγχετε σημάδια τραυματισμού ή αρθρίτιδας.

Πρακτική εξέταση

Εκτελέστε τα χέρια σας σε όλο το σώμα της γάτας σας με απαλή πίεση. Εάν η γάτα σας απαντά με δυσφορία σε οποιαδήποτε περιοχή ή αν παρατηρήσετε τυχόν κομμάτια και προσκρούσεις, πάρτε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας.

Εκτελώντας αυτό το μηνιαίο έλεγχο και διατηρώντας τις καρτέλες στην κανονική συμπεριφορά της γάτας σας, θα μπορείτε να παρατηρήσετε αμέσως αλλαγές και να βεβαιωθείτε ότι τυχόν προβλήματα αντιμετωπίζονται πριν γίνουν σοβαρά.

Φωτογραφία από τον Alan Turkus, Flickr Creative Commons

Αυτή η ανάρτηση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2018 και έχει ενημερωθεί.

Βασιλιάς Ingrid

Πίνακας περιεχομένων
Βάρος
Δέρμα και παλτό
Μύτη
Αυτιά
Μάτια
Στόμα
Νύχι
Αναπνοή
Ενυδάτωση
Κινητικότητα
Πρακτική εξέταση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει:
Ελέγξτε το τεστ Home Wellness βοηθά να ανακαλύψετε προβλήματα νωρίς

Οι δοκιμές στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακάλυψη πιθανών προβλημάτων υγείας νωρίς

Πώς να ελέγξετε τα κρίσιμα σημάδια της γάτας σας

«Mews and Nips: Οι άνθρωποι της γάτας Netflix διαλύουν τα στερεότυπα
PetFusion πολυλειτουργικά έπιπλα αποθήκευσης ραφιού παραθύρου ”

25 σχόλια για το πώς να κάνετε έναν έλεγχο υγείας στο σπίτι για τη γάτα σας

Ο Sue Brandes λέει:

27 Ιουλίου 2021 στις 3:30 μ.μ.

Ευχαριστώ. Παρατήρησα ότι η αναπνοή του Mitzi έγινε περίεργη και γρήγορη και φαίνεταιnullnull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *