Είναι το όραμα του σκύλου μου θολή; Δυσκολίες στην ανίχνευση διαβήτη κατοικίδιων ζώων
addThis Κοινή χρήση κουμπιών στο FacebookFacebookFacebookShare στο TwittertwitterTwitterShare στο PinterestPinterestPinterestShare στο MoreAddThismore10
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι οι ενισχύσεις στη συχνότητα ούρησης μπορεί να είναι ένα πιθανό σημάδι του διαβήτη. Το θολή όραση είναι επίσης μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων μαζί με κόπωση, ακραία δίψα, πείνα, καθώς και μυρμήγκιασμα στα άκρα. Ακόμη και με όλα αυτά φαινομενικά απλά να καθορίζουν τα συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν διαγνωσθούν με διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο σαφώς αναγνωρίσιμα στα κατοικίδια ζώα που καθιστούν την κατάλληλη διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη. Είναι μάλλον δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να διαπιστωθεί ότι τα πόδια του σκύλου σας είναι τσούξιμο ή ότι το όραμά του ξαφνικά κατέληξε να είναι λίγο θολή. Έχω ακούσει για τους ανθρώπους να πειθαρχούν πραγματικά το σκυλί τους ή το αιλουροειδές τους για κακή συμπεριφορά όταν στην αλήθεια το κατοικίδιο ζώο δείχνει ενδείξεις καθώς και συμπτώματα του διαβήτη. Εάν κάποιος δεν ψάχνει κάτι, είναι μάλλον δυνατό να συνεχίσει να λείπει, παρόλο που τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή.
Οι Αμερικανοί είναι σε τακτική βάση που υπενθυμίζει στους γιατρούς τους να δοκιμάσουν για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο να καθιερώσουν διαβήτη τόσο ιδανικά μπορούν να προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αν είναι δυνατόν. Η κατανόηση ότι βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο μπορεί να σας διευκολύνει να πιάσετε καθώς και να αντιμετωπίσετε αυτήν την ασθένεια νωρίς πριν προκαλέσει μόνιμη ζημιά. Τα κατοικίδια ζώα από την άλλη πλευρά έχουν αγνοηθεί ως επί το πλείστον μέχρι να γίνει προφανής η ζημιά στην υγεία και την ευεξία του κατοικίδιου ζώου. Τα μεγάλα νέα είναι ότι μόλις πρόσφατα η κατανόηση αυξάνεται σταθερά για αυτή την εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια. Παρόλο που ο διαβήτης επηρεάζει μόνο το 1 % του πληθυσμού των κατοικίδιων ζώων σε σύγκριση με το 8 % περίπου του ανθρώπινου πληθυσμού, τα κατοικίδια ζώα μας σίγουρα δεν πρέπει να αγνοούνται, αφού η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη για την ευημερία των κατοικίδιων ζώων μας.
Μια πιθανή ένδειξη του διαβήτη στα σκυλιά είναι όταν ένα σκυλί που πάντα πηγαίνει έξω για να ουρήσει όλα τα απροσδόκητα αρχίζει να έχει ατυχήματα στο σπίτι. Στις γάτες, μια ένδειξη μπορεί να είναι απώλεια βάρους καθώς και πιο συσσωματωμένα ούρα στο κουτί απορριμμάτων από το συνηθισμένο. Αν και δεν είναι κάθε κατοικίδιο ζώο με διαβήτη είναι υπέρβαρο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αυτή την ασθένεια σε κατοικίδια ζώα που υπερβαίνουν το κατάλληλο βάρος τους.
Στους ανθρώπους, ο διαβήτης ταξινομείται ως εξαρτώμενος από την ινσουλίνη τύπου Ι καθώς και εξαρτώμενη από τον τύπο ΙΙ-ινσουλίνης. Ωστόσο, η ταξινόμηση της κατάστασης στα κατοικίδια ζώα είναι μάλλον λίγο πιο δύσκολη. Δεδομένου ότι τα διαβητικά σκυλιά φαίνεται να χρειάζονται πάντα ινσουλίνη, μπορούν να ταξινομηθούν ως τύπος Ι καθώς και συγκεκριμένες γάτες έχουν διαβήτη που μοιάζει περισσότερο με τον τύπο II. Δεν υπάρχουν δύσκολοι καθώς και γρήγοροι κανόνες για την ταξινόμησή τους καθώς και από τη στιγμή που ο διαβήτης κατοικίδιων ζώων είναι μάλλον λίγο διαφορετικός από τον ανθρώπινο διαβήτη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπιστευτεί κανείς την τεχνογνωσία του κτηνιάτρου όταν πρόκειται για τη διάγνωση, τη δοσολογία ινσουλίνης καθώς και τη συχνότητα.
Αφού εργάστηκα σε ένα ανθρώπινο διαβητικό κέντρο για μία από τις περιστροφές του φαρμακείου μου, καθώς και αργότερα ειδικεύεται στο κτηνιατρικό φαρμακείο, γρήγορα ανακάλυψα ότι η δόση της ινσουλίνης μπορεί να είναι μάλλον διαφορετική μεταξύ των κατοικίδιων ζώων καθώς και των ανθρώπων. Τούτου λεχθέντος, ένας άνθρωπος με διαβήτη μπορεί να πάει με ένα μπουκάλι ινσουλίνη μάλλον γρήγορα, ενώ μια γάτα που παίρνει μόνο μερικές μονάδες την ημέρα μπορεί να έχει ένα φιαλίδιο ινσουλίνης που διαρκούν για πολλούς μήνες. Μια εξαιρετικά τυπική ανησυχία που έχουμε στο φαρμακείο είναι αν η ινσουλίνη που χρησιμοποιείται είναι ακόμα μεγάλη μετά από αρκετούς μήνες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να συνειδητοποιήσουν ότι όταν ανοίγει το φιαλίδιο της ινσουλίνης, θα πρέπει να απορριφθεί μέσα σε ένα μήνα, καθώς και μερικοί να το τεντώσουν σε δύο το πολύ. Με την πάροδο του χρόνου, η ινσουλίνη αρχίζει να χάνει την ισχύ της καθώς και μετά από μερικούς μήνες να χάσει εντελώς την αποτελεσματικότητά της.
Μια άλλη σημαντική αλήθεια για τα φάρμακα που εγχέονται είναι ότι μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου, τα βακτήρια μπορεί να μπουν μέσα καθώς και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Παρόλο που φαίνεται σαν σπατάλη χρημάτων για να συνεχίσει να απορρίπτεται μεγάλο μέρος των αχρησιμοποίητων φιαλιδίων ινσουλίνης, είναι πολύ καλύτερο να είστε χωρίς κίνδυνο με την υγεία και την ευεξία του κατοικίδιου ζώου σας αντί να έχετε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε μια λοίμωξη.
Ενώ η θεραπεία του διαβήτη στα κατοικίδια ζώα είναι κατά καιρούς δύσκολη, καθώς μπορεί να είναι μάλλον δαπανηρή, θα ανταμείβει όταν αναγνωρίζετε ότι παρατείνετε τη ζωή του φίλου σας, εκτός από την ενδεχόμενη βοήθεια τους να αποτρέψουν πολλά μελλοντικά βάσανα. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει διαβήτη, είναι καιρός να δείτε τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές καθώς και θα καταλήξει σε ένα προτεινόμενο σχέδιο. Μην αφήνετε το γραφείο μέχρι να απαντηθούν όλες οι ανησυχίες σας καθώς και οι ανησυχίες.
Διαφορετική ινσουλίνη μπορεί να έχει διαφορετικές συγκεντρώσεις ανά χιλιοστόλιτρο. Η ινσουλίνη U40 για παράδειγμα έχει 40 μονάδες ανά χιλιοστόλιτρο καθώς και U100 ινσουλίνη θα έχει 100 μονάδες ανά χιλιοστόλιτρο. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε πάντα τη σωστή σύριγγα με την ινσουλίνη: Οι σύριγγες U100 πρέπει να χρησιμοποιούνται για ινσουλίνη U100 καθώς και u40 σύριγγες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ινσουλίνη U40. Εάν χρησιμοποιείται η λανθασμένη σύριγγα, θα παρέχετε στο κατοικίδιο ζώο σας τη λανθασμένη δόση. Μην παρέχετε κανένα είδος προϊόντος ινσουλίνης στο κατοικίδιο ζώο σας, εκτός εάν είστε ειδικοί της δόσης, αφού η ινσουλίνη σε λάθος δόση μπορεί να είναι μάλλον επικίνδυνη.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το φάρμακο του κατοικίδιου ζώου σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή τον φαρμακοποιό του 1800PetMeds για βοήθεια. Ένα τηλεφώνημα τηλεφώνου σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να σώσει τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας.
Διαβήτης